OLVASÓNAPLÓ Blog

október 4, 2006

A Banán nevű írónő

Filed under: Könyvajánló,Szépirodalom — Olvasónapló @ 6:56 de.

Hihetetlen, de igaz: a Trivium könyvkiadó 2003 óta rendületlenül dolgozik, hogy eljuttassa hozzánk a modern japán irodalom gyöngyszemeit – Banana Yoshimoto novelláit. A fiatal írónőt a huszadik századi japán irodalom legkiválóbbjai közt tartják számon, több irodalmi díj nyertese, 19 országban jelentek meg művei.
Első sikerkönyve, a Kitchen (Konyha, Magyarországon megjelent 2003-ban) Japánban rekordnagyságú, hatmillió példányos eladással büszkélkedhet. De lássuk a könyveket kronológiai sorrendben!

Kitchen – Telehold (2003, Trivium)

A könyv borôója“Banana Yoshimoto Konyhája elbűvölően eredeti és mélyen megható művészkönyv Japánból. A Konyha `nagyvárosi` regény. Egy egész generáció életmódját és érzékenységét, fiatalok névtelen harcát mutatja be. Két történetet helyez egymás mellé, melyek anyákról, a konyháról, a szerelemrõl, tragédiákról szólnak. Mindez szabad szellemű, fiatal nők agyában születik meg a mai Japánban. Bolondos stílusa a korai Marguerite Duras-ra emlékeztet. A Konyha és a Telihold két elegáns történet, melyek látszólagos egyszerűsége a mesteri történetírás ékes példája. A különleges tehetségű író sorai az agyunkban visszhangzanak és megérintik lelkünket is.”

Viszlát Cogumi (2004, Trivium)

A könyv borôója“A sikeres fiatal japán írónő kisregénye Cugumi története. Egyben egy tradicionális értékeket valló család története is, ahonnan egy más élet és értékrend felé indult a fiatal lány. Elvégezte az egyetemet, barátságokat kötött, mély érzelmi kapcsolatot alakított ki a barátaival. A legmélyebb kapcsolat Mariahoz fűzte, akire élete utolsó szakaszában, a kórházban töltött napok alatt is számíthatott. A kisregényben nyomon követhetjük Cugumi és környezetének emberi kapcsolatrendszerét, a kialakuló és folyamatos változásban lévő barátságokat, egy felejthetetlen nyár emlékeinek továbbélését. Az olvasók széles körének ajánljuk a könyvet.”

Csipkerózsika álom (2005, Trivium)

A könyv borôója“A Konyha című regényével feltűnt fiatal japán írónő újabb kötetében három novellát nyújt át a hazai olvasóközönségnek. Mindhárom az éjszaka világát idézi meg. Főszereplői olyan emberek, akik éppen életük válságos szakaszában vergődnek tehetetlenül. Egyikük a kitartott, akinek szenvedélye az alvás, másikuk az alkoholista középiskolás és harmadikként egy szerelmi háromszög lelkileg sérült tagjáról olvashatunk. A szerzőnő utószavában írja róluk: Ők hárman úgyszólván testvérek bizonyos értelemben hármójuk históriáját akár egyetlen nagy történetként is felfoghatjuk. A saját tapasztalatokat is feldolgozó, lírába hajló próza ironikus hangvétellel fűszerezve, ismét sikerre számíthat a kortárs irodalom kedvelői körében.”

Félelmeink (2006, Trivium)

A könyv borôója“A könyv két elbeszélést tartalmaz szeretetről, álmokról és rejtélyes jelenésekről. Ez a két elbeszélés “testvéri” kapcsolatban áll egymással, akár ikrek is lehetnének. A Baljós véletlenek című írás a szürreális téma és a narrátor álmokkal átszőtt hangja miatt magát az olvasót is egy furcsa esti mesébe ringatja. A fiatal főszereplőnőnek az erdőben tett őszi séta közben eszébe jut szeretőjének halála. Épp aznap van az évfordulója. Furcsa dolgok történnek vele, akár véletlenek is lehetnek: egy hátborzongató síremlékről egy furcsa fekete kődarab kerül a zsebébe, aztán titokzatos körülmények között leég egy vendéglő, ahol eszik, a szállodai szobájában pedig megjelenik egy feldúlt nő hálóköpenyben Az elbeszélést folyamatosan álmok szakítják meg, amelyek valamiképp összefonódnak a valósággal. A Balszerencse szintén fiatal főszereplőnője kómában lévő nővérének halálát nézi végig, és miközben szép lassan elveszítik a reményt, az elbeszélő lassanként szerelmes lesz valakibe. A japán írónő számos nyelvre lefordított sikeres könyvét tarthatja kezében az olvasó.”

A japán irodalom termései az európai elme számára sokszor érthetetlenek – ez elsősorban a két kultúra közti (egyébként mára egyre szűkülő) szakadék eredménye -, ám Banana Yoshimoto korántsem kultúrális alapon alkot: az ő művei magáról az emberről mesélnek. Az ezer-és-ezer évre visszanyúló japán tradíciók természetesen itt is jelen vannak, ám csomagolásuk merőben más: a XX. És XXI. századi Tokió és egyéb nagyvárosok csillogó-villogó világa elnyeli az egyént, de fel is erősíti azt. A dolgok sohasem annyira egyszerűek, mint amilyennek kívülről látszanak. Szürreális élmények, misztikus látomások, érthetetlen és megmagyarázhatatlan érzések sodorják az olvasót a befejezés felé, hogy azután ott minden elem a helyére kerüljön és a nehezen értelmezhető darabokból összeálljon a triviális és valóságos tartalom: az emberi élet.

A Trivium kiadó honlapja (fejlesztés alatt)

Banana Yoshimoto honlapja (angol)

Reklámok

Hozzászólás »

Még nincs hozzászólás.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása.

%d blogger ezt kedveli: